Na internetu vreba puno opasnosti, deca se svakodnevno javljaju na broj 19833

Milan Petrović avatar

Koordinatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Emina Beković istaknula je važnost informiranja roditelja, dece i nastavnika o opasnostima na internetu. Istaknula je da deca svakodnevno javljaju sa problemima, što je uspeh jer znaju da prepoznaju problem i koga pozvati. Postoji besplatan broj telefona 19833 na koji se mogu javiti ako imaju probleme vezane za internet. Nastavnici su najčešće osobe kojima se deca obraćaju zbog problema na internetu, što je pozitivno, ali roditelji su tek na petom mestu. Važno im je uputiti roditelje kako zaštititi decu na internetu.

Internet je postao neizostavan deo svakodnevnog života, ali sa sobom nosi i razne opasnosti, posebno za decu. Postoji mnogo pretnji poput pedofilije, zloupotrebe fotografija, vršnjačkog nasilja, sekstinga i drugih oblika nasilja kojima su deca izložena na internetu. Zato je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu osnovan kako bi pružio podršku deci i njihovim roditeljima u suočavanju sa ovim opasnostima.

Sa besplatnim brojem telefona 19833, deca i roditelji mogu se obratiti za pomoć i savete u vezi sa bezbednošću na internetu. Važno je da svi budu informisani o opasnostima koje vrebaju na internetu i kako se zaštititi od njih. Istraživanja su pokazala da su nastavnici prve osobe kojima se deca obraćaju u slučaju problema na internetu, što je znak da deca prepoznaju potrebu za pomoći i podrškom.

Roditelji, iako na petom mestu po tome kome se deca obrate za pomoć, igraju ključnu ulogu u zaštiti dece na internetu. Zato je važno da roditelji budu informisani o opasnostima na internetu i kako prepoznati znakove da njihova deca mogu biti ugrožena. Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu pruža podršku i savete roditeljima kako zaštiti decu od online pretnji.

Deca su često neinformisana o opasnostima na internetu i mogu biti laka meta za zlostavljače i nasilnike. Zato je edukacija o bezbednosti na internetu ključna kako bi deca bila svesna potencijalnih opasnosti i znale kako se zaštititi. Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu radi na podizanju svesti o ovom važnom pitanju i pružanju podrške deci i njihovim roditeljima.

Nastavnici igraju ključnu ulogu u edukaciji dece o bezbednosti na internetu i često su prve osobe kojima se deca obrate za pomoć. Zato je važno da nastavnici budu obučeni kako prepoznati znakove da neko dete može biti žrtva online nasilja i pružiti im podršku i pomoć. Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu sarađuje sa školama i nastavnicima kako bi pružio podršku u edukaciji dece o bezbednosti na internetu.

Opasnosti na internetu su realne i mogu imati ozbiljne posledice po decu i njihove porodice. Zato je važno da svi budu informisani o opasnostima na internetu i kako se zaštititi od njih. Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu radi na podizanju svesti o ovom važnom pitanju i pružanju podrške deci i njihovim roditeljima.

U današnjem digitalnom dobu, deca su izložena raznim opasnostima na internetu i važno je da im se pruži podrška i edukacija o bezbednosti na internetu. Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu je tu da pruži podršku deci i njihovim roditeljima u suočavanju sa ovim izazovima i rizicima. Edukacija o bezbednosti na internetu je ključna kako bi deca bila svesna potencijalnih opasnosti i znale kako se zaštititi.

Zaštita dece na internetu je važna tema kojoj treba posvetiti pažnju i resurse kako bi deca bila sigurna i zaštićena od online pretnji. Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu pruža podršku deci i roditeljima u prevenciji i reagovanju na online pretnje. Važno je da svi budu informisani o opasnostima na internetu i kako se zaštititi od njih.

Milan Petrović avatar