19000 evra za kuću i imanje

Milan Petrović avatar

Kuće i vikendice na selu su poslednjih godina postale jedne od najtraženijih nekretnina u Srbiji. Ova ekspanzija je počela tokom pandemije korona virusa, a interesovanje za ovakvim nekretninama i dalje je veliko. Oglasi na društvenim mrežama su prepuni ponuda za kuće i vikendice na selu.

Tokom pandemije, mnogi su shvatili vrednost života van grada i odlučili su se za kupovinu kuća na selu. Za ljubitelje prirode i mira, ovo je idealan izbor. Srbija nudi raznovrsne predelima sa jeftinim nekretninama koje su dostupne za sve budžete.

Jedan od oglasa koji smo pronašli danas nudi kuću od 29 kvadratnih metara u mestu Baničina u Smederevskoj Palanci, sa 10 ari placa i gradskim vodovodom. Potreban je priključak za struju, a cena je 19.000 evra.

Postoji trend kupovine vikendica i seoskih imanja jer je tražnja za ovim nekretninama porasla za 50 odsto nakon pandemije. U 2020. godini, prodaja vikendica je porasla za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sa Vojvodinom kao najtraženijom oblašću. Popularnost ovih nekretnina je i dalje visoka tokom 2021. i 2022. godine.

Vrednost tržišta vikendica u 2022. godini je iznosila 27 miliona evra u celoj Srbiji, dok je u Vojvodini bila 13 miliona evra. Međutim, tokom prvog polugodišta 2023. godine, broj prodaja ovih nekretnina je opao za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Postavlja se pitanje zašto je došlo do ove promene u trendu. Da li su promene u navikama kupaca i ubrzan način života uticali na to, ili je globalna kriza imala svoj doprinos? Investitori pažljivo prate interesovanje kupaca i prilagođavaju svoje ponude u skladu sa tim.

U zaključku, kuće i vikendice na selu ostaju popularan izbor među građanima Srbije, iako je došlo do određenih promena u trendovima tokom poslednjih godina. Nastavak ove dinamike na tržištu nekretnina će zavisiti od razvoja situacije i potreba kupaca u budućnosti.

Milan Petrović avatar